Η παγκόσμια κλάση ( International J Class Association) ιδρύθηκε το 1978 σύγχρονα με την παρουσίαση του πρώτου σκάφους J24, και είναι το κορυφαίο όργανο της κατηγορίας αυτής. Διοικείται από 9μελές συμβούλιο με Πρόεδρο τον Άγγλο Bob Turner.

Σήμερα η κλάση αριθμεί σε 5500 σκάφη και 150.000 Ιστιοπλόους σε όλο τον κόσμο, σε 150 αγωνιστικούς στόλους και 44 χώρες. Το γεγονός αυτό το κατατάσσει ως το δημοφιλέστερο σκάφος στον κόσμο, με τους πολυπληθέστερους Ιστιοπλόους και το πιο ενεργό πρόγραμμα αγώνων, από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες σκαφών.

Αυτό που το κάνει δημοφιλές είναι η απλότητα του σχεδιασμού και της κατασκευής του καθώς και η απόλυτη προσήλωση στην πολιτική διατήρησης των χαρακτηριστικών της «one design» κλάσης. Αυτό σημαίνει ότι τα σκάφη είναι ακριβώς όμοια, έχοντας ακριβώς τον ίδιο εξοπλισμό. Έτσι η νίκη στους αγώνες στηρίζεται αποκλειστικά στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού.
Το σκάφος ιστιοπλοεί με μέγιστο βάρος 400 κιλών , με ιδανικό αριθμό 5 ατόμων, είναι γρήγορο και είναι προσιτό τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες από την ηλικία των 18 ετών μέχρι… όσο αντέχει κάποιος.

Πολυπληθέστερος στόλος στον κόσμο είναι αυτός των Η.Π.Α. με 1200 σκάφη ενώ στην Ευρώπη τα σκήπτρα κατέχουν οι Ιταλοί με 380 σκάφη. Η Ελλάδα είναι μέλος από το 1989, ενώ με 22 σκάφη βρίσκεται στην 16η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΓΩΝΩΝ
  • Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλάσης σκαφών J/24, ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια, σε ετήσια βάση .
  • Συμμετέχουν από 30 έως 50 σκάφη με πενταμελή πληρώματα δηλ. θα φιλοξενηθούν από 150 έως 250 αθλητές χωρίς να υπολογίζονται οι συνοδοί
  • Διάρκεια αγώνων 8 (οκτώ ) ημέρες
  • Διοργανώτρια χώρα (εναλλάξ, μετά από απόφαση του Δ.Σ. της I.J C.A.)

Ο φάκελος διεκδίκησης, από μέρους της Ελλάδας παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συμβούλιο της κλάσης στις 09/11/2005, στο Weymouth-Portland στην Αγγλία. Το Παγκόσμιο συμβούλιο της κλάσης, πραγματοποιείται κάθε χρόνο, και σε αυτό γίνεται παρουσίαση των δραστηριοτήτων αλλά και των στόχων σε παγκόσμιο επίπεδο για την επόμενη χρονιά καθώς επίσης και ο σχεδιασμός για τους κανονισμούς για την επόμενη τριετία. Η ανάληψη έγινε παμψηφεί ,πράγμα που αποδεικνύει και την ποιότητα των προτάσεων οργάνωσης από μέρους της χώρας μας. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων αλλά και της IJCA είναι μεγάλες.